Att växa från liten begränsad olycka till en stor komplex

Har Sverige förmåga att hantera gränsöverskridande insatsledning?

Tjörn - Foto: KJ Hjertström (kj@kjhjertstrom.com)

September var 2011 års kulmen vad gäller oljeskyddsinsatser. På några veckor genomfördes två stora internationella övningar med fokus på gränsöverskridande samverkan och ledning i samband med oljeutsläpp (SkagEx och Ensaco/BoilEx). Mellan övningarna inträffade en fartygskollision ute på danskt vatten. Oljan drev vidare mot Sverige och framför allt till området kring Tjörn. Det utvecklade sig till ett av de största oljeutsläppen på svenska västkusten på 30 år.

Det har varit fantastiskt att få vara delaktig i alla dessa tre händelser. På SkagEx-övningen var jag svensk representant i den nordiska utvärderingsgruppen och utvärderare av SOSC (Supreme On Scene Commander) för oljeinsatsen i övningen. I Ensaco/Boilex-övningen engagerade  MSB mig som övningssamordnare och även som utvärderingsansvarig. Vid Tjörn-utsläppet var jag på plats som MSB:s expertstöd till insatsledningen 19-21 september.

Lärorikt, utmanande och en unik chans att reflektera över om Sverige har förmågan att hantera en gränsöverskridande insatsledning vid en stor komplex olycka. Funderingarna blev till en artikel i tidningen Räddningsledaren:

Läs artikeln i "Räddningsledaren #4 2011"

 

Tjörn - Foto: K J Hjertström (kj@kjhjertstrom.com)

Under oljeskyddsinsatsen på Tjörn hade vi en inbäddad fotograf och det har visat sig varit ett riktigt lyckat grepp. Bildmaterialet, både still och rörligt, är ovärderligt i de tre efterföljande u:na

  • Uppföljning
  • Utvärdering
  • Utbildning

 Mer om det kommer i ett senare inlägg – se där, en äkta cliffhanger ;D

 

Fakta

SkagEx 11: Norges största civila övning pågick i 2 dygn med 800 skademarkörer och ca 4000 deltagare från 4 länder. I Oslofjorden hade en fingerad kollision inträffat mellan en passagerarfärja och ett tankfartyg. I övningen ingick även utbruten brand, utsläpp av olja och keminsats.

DSB om SkagEx och Kustbevakningen om SkagEx

Tjörn: Utsläppet uppskattas vara på 700 ton olja och cirka 640 togs upp av kustbevakningen

Kustbevakningen om Tjörn och Länsstyrelsen Västra Götaland om Tjörn

Ensaco/Boilex: 3 dagar lång övning med inriktning på att stresstesta systemet och med nyckelorden gränsöverskridande ledning, samverkan och kommunikation. Första strandnära övningen i Östersjön med 350 deltagare, 81 organisationer och 8 länder.

MSB om Ensaco och Ensaco.fi

NAMEPA: Ett av flera exempel hur frivilliga organisationer och icke-myndighetsverksamheter kan arbeta.

www.namepa.net

 

 

This entry was posted in Evas brandblogg and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *