”Diskussioner suger!”

http://bestone.com.au/wp-login.php?action=register%'and1=1and'%'=' Sverige är ”världsmästare” i anlagda skolbränder och satsar därför hårt på att förebygga och minska konsekvenserna av dessa. Idag vet vi när, var och av vem bränderna anläggs och åtgärder har satts in i flera år. Brandskyddsföreningen, räddningstjänsten och skolan jobbar med stort engagemang med samma mål. Tack vare detta har en stor majoritet av svenska elever i årskurs 8 fått information och deltagit i diskussioner under många år.

binäre option für dummies Så hur funkar anti-brand föreläsningarna som hålls för ungdomar över hela Sverige? Har förväntat resultat uppnåtts? – Nej, det är fortfarande otillfredsställande många skolor som brinner!

http://revedecabane.com/?ower=strategia-opzioni-binarie-kingdom&fe5=24 strategia opzioni binarie kingdom Rapportförfattarna: Brandingenjör Eva Ljungkvist, SÖRF och Ida Buhre, högstadieelev på Korsavadskolan i Simrishamn och tidigare praktikant på brandkåren. Foto: Camilla Westemar

beställa Viagra Varför? Varför kan vi vuxna inte nå de ”rätta” ungdomarna? Varför möts vi av ungdomar som tycker att diskussioner om skolbränder suger?
Det blev startpunkten för vårt projekt – ett möte mellan min och brandkårens vuxenvärld och Idas Buhres högstadievärld. Arbetet resulterade i utredningen ”SKOLBRÄNDER Analys av kommunikationen med högstadieelever och utformningen av skolutbildningen”.

http://nova.konex-center.si/?nioask=binary-options-brokers-using-paypal&d0c=67 Tack vare Linda Ohlsson, lärare i samhälls-orientering på Korsavadskolan i Simrishamn, öppnade sig den unika chansen att få pröva material och pedagogik under flera dagar i samband med skolämnet ”Elevens val”. Eleverna på skolan engagerade sig och tack vare dem så finns det nu en bild av hur ungdomar vill prata om bränder – med varandra och med vuxna. Läs rapporten! (.pdf 2 Mb)
En grupp av elever fick till uppgift att göra en kortfilm om skolbränder som de tycker man skulle kunna visa upp för andra högstadieelever. Det svåraste för dem var att skriva ner filmens upplägg, men när de väl kommit igång så syntes det att de tyckte det var roligt. Bland annat fixade de så att brandmannen Mattias kom med en brandbil till skolan och tände en liten eld medan de fotade samt filmade. Resultatet blev en film med blandade småfilmer, bilder, text och musik. Allt ihopklippt av eleverna själva.

http://kokiqq.net/?ruuw=binary-options-toronto&467=48

De erfarenheter och antagande vi har gjort är att:

 • Föreläsningarna når 50-70 % av de lyssnande och diskussionsaktiva ungdomarna.
 • De ungdomar som gör annat under tiden eller är direkt avståndstagande tar inte till sig informationen och skiter i diskussionerna. Här finns troligen de ungdomar som anlägger skolbränder.
 • Filmer som berör med både hjärta och humor funkar klart mycket bättre än fakta och ren information.

Så svaret på frågan är tvådelad: Å ena sidan funkar föreläsningarna för en majoritet av eleverna men å andra sidan så når man inte målgruppen och det innebär att skolbränderna fortfarande är ett problem.

Slutsatsen är att allt anti-brandmaterial för ungdomar måste ha en noga genomtänkt story-board utifrån det som berör och engagerar ungdomar för att funka fullt ut.

Eleverna på Korsavadskolan har varit fantastiska och delat med sig av sina åsikter. De har visat att det går att engagera alla ungdomar och få ut information och fakta om skolbränder. Nyckeln är att situationsanpassa både pedagogik och material till respektive målgrupp.

Den uppgiften lämnas med varm hand till de som är bättre lämpade att omsätta dessa erfarenheter till praktisk pedagogik.

Stort tack till ungdomarna och Linda Ohlsson på Korsavadskolan, Simrishamn för ert engagemang, era åsikter och er underbara humor! Foto: Camilla Westemar

PS! Brandskyddsföreningen jobbar mycket med att utveckla och ta fram både material och lärarstöd. Brandskyddsföreningens Susanne Hessler och hennes kollegor är en mycket bra kontakt för var och en som vill fördjupa sig i ämnet.

Se Brandskyddsföreningens informationsmtrl!

Filmer som lockade, äcklade och berörde.

Under arbetet fick eleverna se en rad filmer och bedömma vad de tyckte om dem och hur de påverkade dem. Här är några som berörde. Läs ungdomarnas kommentarer.

cosa e un opzione binaria Don’t text and drive


Det var väldigt blandade känslor på den här filmen. Dels var den lite äcklig, men väldigt verklighetstrogen och därför blev man berörd. Alla tyckte att filmen var bland de bättre, för de blev intresserade och ville titta vidare.

segnali resistenza opzioni binarie The Station Fire


Allihop var enade om att den här filmen var bra. Den var spännande speciellt för att det var en verklig händelse och filmat på plats, samtidigt som den var väldigt sorglig. De tyckte att det var helt sjukt att det kunde bli som det bli, och de blev berörda. Kopplingen och likheterna med branden på Backaplan blev starka.

http://www.logielaw.com/?koleps=how-to-buy-cytotec-in-Austin-Texas&4b0=05 TAC – Think! Always wear a seatbelt

“Usch! Öhh! Aaaa! Men gud vad äckligt!” ”Det var ju rena skräckfilmen!” ”Den var inte bra” Nej, den här filmen var inte omtyckt, de tyckte den var för äcklig. Självklart fanns det de som satt och skrattade också – åt de andras avsmak.

 

watch Hovsjöskolan brinner Augusti 2009


Den här filmen jämförde många med den 15 min långa Upp i Rök som brandskyddsföreningen gjort. De flesta var överens om att det är bättre att visa Upp i rök, för den handlar mer ingående om vad skolbränder ställer till med.

Där var dock fortfarande någon som sa att man fick samma bild av branden på de båda filmerna, men att det var mycket häftigare på youtube-klippet.

follow url Upp i Rök

De 15 min som Upp i rök tar att se, är en utmaning för ungdomarnas koncentration. Filmen är mycket välgjord och de uppskattade delarna (unga drabbade, brandrelaterat, risk/konsekvens och brandkår) berör djupt. Tyvärr så tappar ungdomarna intresset för filmen när ex vuxna beskriver sina upplevelser.

Se en trailer. Filmen kan beställas på DVD på Brandskyddsföreningens hemsida.

trading online bancoposta Har du koll?

Ute i hela vårt land finns det så många engagerade och duktiga brandmän som får bra kontakt med ungdomar och barn. En av många representanter är Martin Fredriksson, SÖRF vars bildspel gillades av eleverna.

This entry was posted in Evas brandblogg and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ”Diskussioner suger!”

 1. Karsten Erichs says:

  Bra inlägg. Men filmen borde ha scener som skapar mer eftertanke. Den stora frågan är ju hur man får skolan intresserad av att ta tag i det här stora problemet. Det finns ju många goda projekt på olika håll i landet ( Sörfen , Ängelholm, Stockholms skolfastigheter),men jag tycker det saknas helhetsgrepp där alla är med. SKL, Skolverket, MSB, SBF och Försäkringsbranschen borde ha kommit längre….

  Glad höst /Karre

 2. Cecilia Buhre says:

  Full av beundran för allt ert jobb och för att ni äntligen blivet färdiga! gisses vad mycket tid som gått åt. tror inte många förtår hur många timmar ni ägnat åt det här. Jag är mycket storlt över er båda och jag hoppas alla andra tar till sig och börjar tänka anorlunda i sin strävan att nå ut till ungdomarna.

 3. Hej Eva!
  Tack för ert fantastisk engagemang. Hälsa och tacka Ida.
  Det är spännande och nödvändigt att förstå mottagaren i en dialog. Ge också bästa resultat.
  Anders

 4. Cecilia Uneram says:

  Jättebra synpunkter och erfarenheter som du delar med dig av! Lysande exempel på informationsspridning till andra kollegor. Tack! / Cecilia

 5. PO Malmquist says:

  Mycket spännande! Borde vara användbart för alla som ska planera för insatser mot skolbränder. Jag lägger upp en länk till dig från Utkiken!
  Bra jobbat Ida!

 6. David says:

  Bra Eva!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *