Fixar vi en svensk Costa Concordia?

binäre optionen verdoppeln Costa ConcordiaCosta Concordia är ännu en tragisk och helt osannolik olycka – en komplex räddningsinsats för både sjö och land till havs! Jag var en av alla som följde dramatiken i Italien dag för dag. Många frågor flög runt i huvudet men alla svaren gick inte att få från nätet.

http://www.mylifept.com/?refriwerator=stockpair-app-auf-10-min-zoomen&e30=aa När så Kustbevakningen och Försvarsmakten hade ordnat en föreläsning med ett av de italienska befälen var det otroligt roligt att få en inbjudan. CDR Giampaolo Consoli berättade initierat och visade många foton och filmer från dykinsatsen.

New binary options strategy high probability Det går inte att göra en rättvis sammanfattning av Consolis två timmar långa föreläsning. Men ett litet axplock av det som fascinerade mig kanske kan intressera fler:

 • Riktlinjer för arbetsmiljö och säkerhetsinstruktioner (bla de italienska, Nato, US navy) var inte anpassade för Costa Concordia olyckan – ”take care” (Consolis sammanfattning av de råd han fick).
 • I sektorn vattendyk – livräddning ingick upp till 12 stycken statliga och kommunala dykorganisationer. Det innebar olika förmågor, olika system, olika rutiner för de 93 st dykarna som jobbade. En utmaning att leda effektivt och säkert!
 • Livräddningsfasen varade i 7 dagar och det blev sammanlagt 391 dyk (drygt 300 dyktimmar). Samtidigt med dykningarna gjordes 27 sprängningar under de två första dagarna för att underlätta inträngning i Costa Concordia. Nyckelorden ”synkronisering och logistik” var en tuff utmaning att lösa.
 • Efter att den medicinska enheten hade bedömt det osannolikt att någon överlevt i mer än 7 dagar övergick insatsen till miljöräddning.
 • Den kommunala räddningstjänsten hade en analysfunktion som (genom sammanställning av vittnesuppgifter, twitter, facebook, mobilsök osv) markerade ut två högprioriterade områden där det var troligast att överlevande fanns. Analysen stämde på pricken!
 • Av de 4234 personer som var ombord är det endast två stycken som inte har hittats. Consoli berättade att 30 personer omkommit.
 • Det var extremt svårorienterat (fartyget hade svår slagsida – intränging både under och ovan vattenytan) och fartyget instabilt i sin position. Flera snabbevakueringar av insatt räddningspersonal.

migliori piattaforme per opzioni binarie Consoli delade generöst med sig av erfarenheterna och det är med stor ödmjukhet man föreställer sig en liknande olycka i svenskt vatten. Än så länge har vi inte haft något liknande men risken är överhängande (läs mer på länkar från bla Sjöfartsverket).

http://revedecabane.com/?ower=opzioni-binarie-importo-minimo&c17=05 Hur hade vi som nation agerat? Hade vi gjort en bra insats? Idag kan vi bara göra kvalificerade gissningar så visst skulle det vara en riktig utmaning att öva en svensk ”Costa Concordia” 2015. Några av övningsmålen skulle kunna vara:

 • Arbetsmiljöansvar när flera olika organisationer samsas i räddningsinsatsen
 • Säkerhetsföreskrifter vid inträngning/dykning i komplext objekt
 • Bedömning, synkronisering och övergång mellan livräddning och miljöräddning
 • Synkronisering mellan livräddning (dykning) och andra tekniska (sprängning – förberande för inträngning) i livräddningsfasen
 • Snabbevakuering av räddningspersonal vid komplex inträngning
 • Logistik och underhållsstöd för dykinsats
 • Ensad terminologi mellan alla statlig/kommunala dyk/räddningsorganisationer
 • Ledning för dykorganisation med flera olika organisationer

Länkar och foton:

Tastylia Oral Strip without prescription Google earth animering av Costa Concordias rutt:

go here

http://www.ecoshelta.com/?kampys=opzioni-binarie-migliori-asset&a53=b8  

can i buy Priligy no prescription in Spokane Washington Situationsbilder under evak och under första fasens insats:

go site http://www.youtube.com/watch?v=cTJIxXJTxg8&feature=endscreen&NR=1

Is there really a way to earn money online

forex pairs trading  

Film under vattnet på Costa Concordia:

 

Intressanta artiklar i ämnet:

 

This entry was posted in Evas brandblogg and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Fixar vi en svensk Costa Concordia?

 1. Patrik says:

  Bra belysning av Consolis föreläsning Eva.
  Föreläsningen satte igång lite tankegångar hos en del har jag märkt..
  Mycket av dina frågeställningar är föremål för bearbetning om du inte visste det…

  För att överhuvudtaget kunna närma sig en katastrof av just denna kaliber krävs, tror jag att vi i vår nation ser till att försöka lösa ut 2 vitala punkter som jag ser det. Det är 1. nationell gränsöverskridande samverkan och med tillägget internationellt samverkan och inventering inom vattendyksidan, ledarskapet för sådan samverkan skall även vara utan revirtänk för att få full fokus på uppgiften som skall utföras. Det andra man sedan bör titta på samtidigt är 2. under vilka regelverk man kan jobba i tillsammans för att lösa uppgiften på ett sätt som är hållbart över tid. När man tittar på detta kommer man samtidigt få svar på organisationernas resurser,tillgänglighet,kunskap. Metoden för dessa typer av dykning kommer med mejslas ut vid en sådan genomlysning. Men idag finns ingen beredskap i landet för att snabbt hosta upp de resurser som Costa Concordia krävde initialt. Det du inte nämner Eva är att olyckan skedde mycket nära en av Italiens Millitära dykbaser, vilket gjorde att dom kunde mobilisera omgående en stor dyk-styrka från ”Marina Millitare”.

  Ha det så bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *