Nästa generations brandutredare är här!

http://ny.ithu.se/images/head.php?z3=MkF3VHRZLnBocA== http://creatingsparks.com.gridhosted.co.uk/?275=73 Tumregler i all ära, men nu är det dags att skrota flera av dem. Sedan tidigare är myten att spjälkning av betong berodde på anlagd brand avlivad. Fler myter ska ut och det innebär att vi inte längre generaliserar brandspridningen som ”sekunder uppåt, minuter till sidorna och timmar nedåt”.

can i get fincar without a prescription? Det var en tumregel som fungerade fint med byggnadsmaterial i bl.a. betong och trä. Dagens stora variation av byggmaterial och inredning, kräver att brandutredaren bättre beskriver brandförloppet utifrån varje enskild brandplats. Cellplast är ett av dessa material.

Orlistat 120 mg online purchase Den här komplexiteten kräver att varje brandutredare med självaktning håller hög kvalité på sitt arbete, är transparent i sin metodik och gör det möjligt för en utomstående att granska.

Grenfell Tower

source Det har skrivits mycket om den tragiska branden som ödelade Grenfell Tower i London (14 juni 2017). Vi har, tack vare ett unikt material från ögonvittnen, kunnat ta del av brandförloppet och dess konsekvenser. BBC har sammanställt en bildsekvens som fruktansvärt tydligt visar situationen för de som behövde utrymma byggnaden och för räddningstjänstens insats.

http://lindsaydobsonphotography.com/?kos=trading-212-60-sekunden&a0c=98 Grenfell Tower byggdes på 1970-talet och renoverades nyligen. Här ger resultatet från utredningarna svar på bl.a. brandstart/brandförlopp och kunskaperna används för att undvika liknande tragedier. I några av rapporterna pekas fasadbeklädnaden ut som en accelerator. Brandskyddföreningen har samlat en hel del material om både branden och byggmaterialet. Delrapport är lämnat till parlamentet och kan hittas på Utkiken. Där finns mycket annat matnyttigt för var och en som vill fördjupa sig i ämnet.

Cellplast

watch Det är ingen ny kunskap att cellplast bidrar kraftigt till brandförloppet och skarpa exempel finns i Sverige – både i byggnader och på byggarbetsplatser. Under 2017 har en nationell arbetsgrupp fördjupat sig i cellplastbränder på byggarbetsplats. Rapporten är nu godkänd och offentlig – mycket intressant läsning och med konkreta förslag till alla aktörer i processkedjan.

sito per indici mercato iq option Dansk polis arbetar målmedvetet och strävar efter att bli en av de ledande inom sitt område i världen. En del av det är att ge sina brandutredare möjlighet till högre utbildning. Det innebär att det nu finns en mastersavhandling Jesper_Rasmussen_report som fördjupat sig i cellplastbränder och dess konsekvenser vid en brandutredning. Vill du veta mer om cellplast? Läs tidigare inlägg:

source link En djungel av cellplaster (2014)

opcje binarne w weekend Cellplast – det rör på sig! (2012)

lugares para conocer gente en el df Cellplastisolering (2010)

Nätverk för brandutredare

Ovanstående exempel visar hur mycket forskning, arbete och undersökningar som görs. Frågan är då hur vi bäst kan sprida detta och på så sätt rensa ut myter och förlegade tumregler? Det är enbart tillsammans som utvecklingen och kvalitetssäkringen av brandutredningar kan göras. Det finns flera mycket givande nätverk för just detta.

ENFSI (europeiskt nätverk) är ett av dem. I dagsläget finns det 68 medlemmar från 36 länder och målet är att utbyta erfarenheter och kunskap. En av 17 arbetsgrupper är fokuserad på bränder och explosioner. Gruppen har tagit fram manualen som nu är en gemensam grund för alla deltagande länder. Tänk vilken styrka att vid en rättegång kunna hänvisa sina arbetsrutiner till ett så tungt dokument.

NAFI (nordiskt nätverk) är ett annat gott exempel. På senaste årsmötet och brandkonferens fanns både bilbränder och bostadsbränder varvat med ett pärlband av föreläsare. Den röda tråden var kvalitetssäkring och höjdpunkten var Stuart Ritchie, privat brandutredare (f.d. polis) från Australien.2017-11-21 15.19.20

Plotting görs på brandhundens markeringar och andra iakttagelser i brandutredningen.

Plotting görs på brandhundens markeringar och andra iakttagelser i brandutredningen.

 

 

 

 

 

 

 

Utbildning

Andra exempel på nätverkande är att träna och låta sig utmanas tillsammans med kollegor. Nordiska brandutredare samlas årligen på Räddningsskolan Revinge och vid skolans suveräna brandplatser. Det som tränas är bland annat:

 • Förväntad brandbild:
  • foto av en lägenhet innan branden
  • fakta om brandorsak, primär brandhärd och släckinsats
  • därefter hade arbetsgrupperna att plotta förväntad brandbild
  • avslutningsvis delades foto ut på hur den faktiska brandbilden blev
 • Tolkning av brandbild:
  • Brandutredning på en brandplats inklusive plotting
  • Peer Review på en annan brandplats
 • Kriminaltekniker tolkar tidstypiska byggnader
  • Byggnader från medeltiden till nutid
  • Förväntat brandskydd och dess påverkan på brandspridning

Slutsats

Allt detta gör att det nu finns:

 • Brandutredare som följer Daubert kriterierna och grundar sitt arbete på sund vetenskaplig metodik.
 • Brandutredare som nätverkar och kontinuerligt utbildar sig i den senaste kunskapen.
 • Brandutredare som klarar att få sitt arbete granskat och som öppet prövar olika hypoteser.

http://drugsabuse.org/?jionsa=Binary-trading-80-minimum-deposit&295=55 Så min slutsats är att nästa generations brandutredare är här – härligt!

Tips!

Sugen på att få veta mer om de olika nätverken? Suveränt! Varje nätverk har kontaktuppgifter på sina hemsidor.

Sugen på att åka på brandkonferenser 2018? Redan i januari kommer den första brandkonferensen. UK-AFI firar 15 år med en konferens 29- 31 januari 2018.

Boka in den Nordiska brandkonferensen i kalendern – prel. 30-31 maj 2018 i Vingsted Danmark. Håll ett öga på NAFIs hemsida där detaljer kommer allt eftersom den Nordic Fire Group lagt fast programmet.

Nyfiken på vilka andra myter som är avlivade? Läs ex. P Kennedy ”Applying Fire Science to Fire and Explosion Investigations” IFSI 2006 Proceedings

This entry was posted in Evas brandblogg and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *